dimarts, 21 de novembre del 2017

“La invención de la naturaleza”, Andrea Wulf

Aquestes darreres setmanes, he llegit aquest llibre i, com que m’ha semblat molt interessant i que pel que sé ha tingut poc ressò, em permeto de fer-vos en cinc cèntims per si és del vostre interès.
Andrea Wulf, d’origen alemany-anglès, nascuda a la Índia i que actualment viu a Londres, ha fet un treball de recerca excepcional sobre la vida d’un personatge fóra de sèrie  que va ser Alexander von Humboldt.

La vida extraordinària de Humboldt ens és narrada amb molta fluïdesa, facilitat de llenguatge, i de manera molt amena, sense que això resti ni una mica de l’interès que ens desperten les innombrables aventures d’aquest home, la seves recerques constants, la originalitat de les seves idees, la valentia i la capacitat inventiva i la seva insaciable curiositat que el va fer recórrer bona part de Sud-Amèrica i Sibèria. El llibre s’adreça al públic en general, no cal ser cap especialista.
Humboldt, va ser capaç de incorporar a la observació científica la narrativa poètica i d’entendre de forma nova i diferent la naturalesa.  Les seves idees, encara avui en dia son considerades vigents i va ser  pioner en anunciar el canvi climàtic produït per l’activitat humana.
Va ser amic de Goethe, Shiller, Bonplant (amb qui va compartir el viatge a Sud-Amèrica), i els seus escrits i teories, van inspirar Darwin, Woodsworth, Thoreau, John Muir, i a alguns polítics sensibles amb la natura com Jefferson o Simón Bolívar.

A cavall dels segles XVIII i XIX, quan encara la tecnologia era incipient en molts aspectes i la comunicació es feia principalment per cartes manuscrites, Humboldt va establir relacions científiques i d’amistat amb gent d’arreu del món i els seus escrits i descobriments eren àmpliament celebrats, no només pel món científic sinó també per la societat en general. La seva fama es va estendre de tal manera, que s’ha donat el seu nom a innombrables, paratges, muntanyes , volcans, ciutats, etc… i els seus llibres constituïen autèntics bestsellers a l’època.  

Defensor sense fissures de l’abolició de l’esclavisme (contra la opinió del mateix Jefferson), dels drets dels indis i pobladors originaris dels països colonitzats de Sud-Amèrica, de les causes progressistes i dels principis de la revolució francesa, Humboldt va ser un personatge admirable i fascinant.
Per tot això als que us interessi, us recomano la lectura d’aquest llibre, que més a més de ser molt distret, ens ensenya una gran quantitat de coses sobre la naturalesa i de humanitat sobre la vida d’un home irrepetible.

Núria Pedrals