diumenge, 24 de desembre del 2017

L'Òpera dels dilluns

Una de les tradicions musicals de les festes de Nadal és la representació del Cant de la Sibil·la la nit de Nadal, abans de la Missa del Gall.
El Cant de la Sibil·la és una peça dramàtica religiosa interpretada amb cant gregorià, de gran antiguitat, ja que els seus orígens es troben a l'Edat Mitjana, quan es representava en diversos indrets del sud d'Europa.

Les sibil·les són dones profètiques, que ja eren presents a les antigues cultures, com la grega o la romana. Miquel Àngel va incloure diverses sibil·les a les pintures de la Capella Sixtina. Un segle més tard, el Concili de Trento les va prohibir. Tan sols es va conservar intacta la representació del Cant de la Sibil·la a Mallorca, que l'any 2010 va estar declarada per la UNESCO com Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

El segle passat, s'ha recuperat aquesta representació, que es desenvolupa a diverses poblacions dels Països Catalans. A Barcelona, es representa a la Catedral, a Santa Maria del Mar, a Santa Maria de Gràcia, on és a càrrec de l'Orfeó Gracienc, i a la Parròquia de la Bonanova, on molts anys l'ha representada Maria del Mar Bonet, com es veu en aquesta visualització:
La representació anuncia la fi del món i el judici que salvarà aquells que hauran fet servici. Habitualment la representació és protagonitzada per una dona, un nen o una nena.

Es tracta, doncs, d'una tradició recuperada que és una de les mostres més antigues de representacions musicals en llengua catalana, i que és, conjuntament amb el Misteri d'Elx, exponent de representacions litúrgiques prèvies a la reforma tridentina, que han sobreviscut a la prohibició que es va fer amb ocasió d'aquesta reforma. Aquí teniu un fragment interpretat per la Maria del Mar Bonet.