dimecres, 13 de desembre del 2017

Mestres i alumnes

Carlos Zanón és l'encarregat d'escriure els nous llibres de Pepe Carvalho, d'acord amb  els editors i els hereus de l'enyorat Manuel Vázquez Montalbán. Jo no havia llegit cap llibre seu fins la recent aparició de 'Taxi' (Salamandra), una novela negra molt treballada, ambiciosa i amb els barris de Barcelona com a escenari. És a dir, com totes les de Carvalho. Una trama declictiva relacionada amb el tràfic de droga plana sobre la vida del protagonista, Sandino, un taxista fill de taxista que triomfa amb les dones però no amb la vida. De fons, la música de The Class ens ajuda a seguir les rutes que entre Nou Barris i la Zona Franca va fent el nostre protagonista i que ens fan arribar a la doble conclusió de que volem més llibres de Carvalho... i de Sandino.

Precisament, en el seu dia vàrem recomanar 'La rubia de ojos negros', on John Banville, sota el seu segon nom literari, Benjamin Black, s'atrevia a ressucitar a Philip Marlowe imitant, amb molt d'encert, l'estil de Raymond Chandler. Ara es recupera una obra de Banville del 1973, quan a penes tenía 28 anys. 'Regreso a Birchwood' (Alfaguara) m'ha sorprés per la seva enorme maduresa literària. El protagonista recupera una memòria familiar amarga associada a la decadent casa de la finca irlandesa on va crèixer i d'on va marxar en la seva adolescència.

L'italià Giorgio Fontana va guanyar al 2011 el premi Racalmare Leonardo Sciascia per 'Por ley superior' (Asteroide). Llegint aquest llibre el record de l'estil de Sciascia està contínuament present tant per lleguatge com per la temàtica judicial que tant agradava a l'escriptor sicilià. El joveníssim Fontana ens presenta un veterà fiscal conservador que ha de fer front al curiòs reclam d'una periodista que li vol demostrar la innocència d'un tunisià acusar d'un acte violent. Es desferma així una trama subtil  aparentment senzilla que destarota els esquemes del fiscal i amenaça la seva carrera i la seva vida còmoda i segura.