dijous, 14 de desembre del 2017

Picasso i la Fundació Palau Fabra a Caldetes

Pot sorprendre trobar en un poble del Maresme, Caldes d'Estrac ("Caldetes"), una col·lecció important d'obres de Picasso.
La Fundació Palau, a Caldes, disposa i exposa la col·lecció d'obres de Picasso que li va llegar el poeta i expert mundial en Picasso Josep Palau i Fabre. Palau i Fabre, fill del pintor i decorador Josep Palau i Oller, va desenvolupar un coneixement i admiració per l'obra de Picasso que el va portar a constituir-se en el seu principal biògraf i a col·leccionar-ne obres.

Palau i Fabre, que no tenia hereters, va cercar un lloc on llegar la seva col·lecció de Picasso, conjuntament amb una altra important col·lecció pictòrica, tan heretada del seu pare com col·leccionada per ell mateix.
L'ajuntament de Caldes va comprometre's en la creació de la Fundació que porta el nom de Palau. Els edificis d'un antic col·legi de monges i d'una casa d'indians van reformar-se per constituir un alberg molt adequat per a la Fundació.

Enguany, amb motiu de l'any Fabra, que celebra el centenari del seu naixement, la Fundació afegeix a les seves esplèndides col·leccions permanents de Picasso i de pintura i escultura catalana i d'avantguarda, l'exposició temporal "Palau mira Picasso", que ens mostra com Palau veia Picasso, resseguint la seva petja per les diverses poblacions i situacions que van marcar el seu incomparable geni.

L'escapada a Caldes,  al Maresme,  val la pena. Hi trobareu Picasso. Hi trobareu Palau. Hi trobareu forces altres artistes de la nostra terra. I si no us ve bé banyar-vos en les seves aigües caldes, almenys sortireu xops de la sensibilitat que desprenen les propostes de la Fundació Palau.