dimarts, 2 de gener del 2018

El caganer

Aquests dies de Nadal són plens de tradicions que transformen una mica la vida quotidiana  i li donen un color i una calor especials. A moltes cases es disposa el pessebre, a diversos pobles fan el pessebre vivent o la representació dels pastorets, les famílies i amics s'apleguen al voltant de taules amb menjars tradicionals, neules i torrons, enlluernem els carrers, els tions caguen regals, els infants fan la carta als reis i esperen els regals plens d'il·lusió, anem a missa del gall o del pollet, cantem el cant de la Sibil·la, mengem raïms mentre canviem d'any...; com veiem, la llista és força llarga.

Però una de les tradicions que més sorprenen els forans que ens visiten és el caganer. Aquesta figura petita que s'amaga en un recó del pessebre, o que llueix en una vitrina de col·leccionista, com la de la meva amiga Fina, que es mostra a la fotografia.

                           La col·lecció de la Fina

Inicialment, la figura del caganer era la d'un pastor que feia la seva feina amb els pantalons baixats, de forma dissimulada. Però amb el temps s'han afegit personatges de tot tipus i àmbit, tant representants de diversos oficis i professions, com personatges populars. Aquest darrer any, a causa de la seva actualitat,  han pres posicions destacades els personatges del procés. No cal dir que els jugadors del Barça hi tenen també presència continuada.

Hi ha moltes teories sobre l'origen del caganer. Una de plausible fa referència a que en temps antics la gent feia referència carinyosament al nen Jesús del pessebre com el caganer, i es feia la pregunta "heu posat el caganer" referint-se a si ja s'havia muntat el pessebre en una casa, cosa que va donar a algú la idea de disposar la figura d'aquest personatge, i la idea va tenir èxit i va resultar viral. Tant si és certa aquesta teoria com si ho és qualsevol d'alternativa, el cert és que els caganers són aquí, recordant-nos amb la seva figura que de tant en tant ens hem d'aturar a treure allò que no hem pogut pair i a fer una petita pausa en el ritme apressat de les nostres vides,

Una empresa especialitzada en la producció i comercialització de caganers és El racó del caganer. Porten 25 anys treballant en aquest tema, tenen el taller a Torroella de Montgrí, i en la seva elaboració hi col·laboren persones discapacitades i persones de la presó de Figueres, que els pinten. Podeu visitar-los i us explicaran forces coses interessants sobre els caganers.

Si voleu saber encara més coses sobre aquest personatge i fins i tot participar en activitats que giren al voltant de la seva figura, podeu visitar la web de l'Associació d'amics del caganer.



1 comentari:

Hermínia Pujol ha dit...

Puc contribuir a la col.lecció de la Fina amb un caganer heretat de l'àvia, que ja està una mica malmès, però que conservo.