dimecres, 7 de març del 2018

5G


 La celebració del Mobile World Congress a Barcelona ha fet que haguem sentit una i altra vegada la sigla 5G en els medis de comunicació. Aquesta es refereix a la cinquena generació o cinquena etapa d'alguna cosa, en aquest cas de l'àmbit de la telefonia mòbil i les tecnologies de comunicació associades.
Que parlem d'una cinquena generació significa que hi ha hagut quatre generacions anteriors. Quines han estat aquestes generacions anteriors ?. En què consisteix aquesta cinquena generació ?

La definició de primera generació de telefonia mòbil (1G) es va encunyar cap el 1980 quan va aparèixer la telefonia mòbil cel·lular. La telefonia mòbil ja havia existit abans però de forma limitada a causa de l'escassetat de freqüències disponibles. Per aquesta raó es va implantar la tecnologia mòbil cel·lular, que divideix l’espai en zones (“cèl·lules”) per a una millor gestió i aprofitament de les freqüències de comunicació, Les comunicacions eren analògiques i només es podien fer trucades de veu. A casa nostra es va comercialitzar sota la marca Moviline. Els mòbils tenien una pantalla petita, en la que sortia el número de telèfon i algun missatge de control, com "el número amb que desitgeu comunicar no contesta" i un teclat.

El 1990, la segona generació (2G) de telefonia mòbil, es va digitalitzar, la qual cosa va permetre enviar missatges SMS i MMS que van tenir molt èxit, malgrat la seva limitació. A Europa, l’adopció d’un estàndard comú, el GSM, va fer possible el roaming, és a dir, fer servir el mateix mòbil en diferents països.

La dècada del 2000, el 3G va significar la millora en la capacitat de transmissió de dades, i va permetre que ens poguéssim connectar a Internet amb el mòbil. El 2007, l'empresa Apple va treure el mòbil iPhone, que va revolucionar la forma dels mòbils, que tots els altres mòbils adoptarien. El teclat desapareixeria, i tota la pantalla es faria tàctil i interactiva, La utilització dels mòbils s'intensificaria i en el paisatge apareixerien una plèiade de sers humans enganxats als seus mòbils i comunicant-se per les xarxes socials. El 4G, que va aparèixer el 2010, va incrementar la capacitat de les xarxes i va permetre que el vídeo i el llenguatge multimèdia de qualitat es poguessin transmetre amb facilitat, fent que la utilització dels mòbils fos  encara més intensa.

Com s'ha constatat al Mobile World Congress, el sector tecnològic treballa molt intensament i prepara el 5G, que serà una realitat cap el 2020. El 5G incrementarà notablement la capacitat de comunicació i permetrà que, a més dels humans, amb els seus ordinadors i telèfons mòbils, siguin els objectes els que es connectin directament a Internet, constituint l'Internet de les coses. De fet ja ho estem constatant quan, mitjançant el mòbil o una pantalla en la parada, l'autobús ens informa que arribarà en 3 minuts. Una gran diversitat d'objectes es connectaran a Internet i intentaran fer més fàcil la nostra vida. En les fàbriques, la producció s'automatitzarà encara més i serà possible treballar amb més flexibilitat i seguretat. Una pantalla en la nevera ens informarà quins productes hi ha dintre i ens preguntarà si volem que faci alguna compra determinada d'algun producte nostre favorit, del que anem curts. Els cotxes avançaran sense conductor i xips inserits en el nostre cos monitoritzaran la nostra salut i ens suggeriran que anem al metge quan s'escaigui. Aquestes i moltes altres coses són les que estan imaginant i treballant perquè sigui possible les empreses del sector de les comunicacions, però hem de ser nosaltres qui, amb la selecció dels serveis i propostes que ens resultin realment valuosos, guiem l'avanç d'una tecnologia que té per davant una enorme possibilitat d'evolució.