divendres, 30 de març del 2018

El insulto


Aquesta pel·lícula libanesa dirigida per Ziad Doueiri és força interessant de veure. Ziad Doueiri va treballar d'assistent de càmera per Quentin Tarantino, coneix bé el seu ofici i està compromès amb la idea que el cinema pot ser alhora entreteniment i vehicle d'expressió d'idees i emocions. Amb un relat ben estructurat i conduït, la pel·lícula va ser nominada a l'Òscar a la millor pel·lícula estrangera, i un dels seus protagonistes, Kamel El Basha, va obtenir el premi al millor actor al festival de Venècia.

Quan alguns dels lectors més grans d'aquest blog estudiaven, Líban era conegut com "la Suïssa d'Orient". Malauradament,  ha plogut molt des de llavors i la vida no ha estat fàcil per als libanesos, com per cap altre país d'aquest vesper que és el Pròxim Orient. Una guerra civil cruenta, amb episodis que van marcar la memòria de les persones,  i els conflictes veïns com el palestí - israelià o l'inacabable guerra de Síria, han provocat que en el Líban, el país musulmà amb més diversitat religiosa (la majoria musulmana conviu amb un 40% de cristians) convisquin 5 milions d'habitants nacionals amb més de 450.000 refugiats palestins i prop de 2 milions de refugiats siris, en una convivència que ho és tot menys fàcil.

És en aquest context on un petit incident quotidià entre un palestí i un cristià - un insult  - inicia una espiral incontrolable d'accions judicials i polítiques, que fins i tot ultrapassen la pròpia voluntat dels protagonistes. Assistirem perplexos a un festival on la discòrdia sembla poder amb la concòrdia, on els jutges han d'arbitrar conflictes on intervenen emocions personals profundes, i on la memòria històrica i la situació política dóna una dimensió més ampla a allò que podria haver quedat limitat a la intimitat de 2 persones.

Una història entretinguda i ben explicada, amb moments força variats i pinzellades d'humor i d'humanitat, que ens convidarà a fer també nosaltres de jutges i donar el nostre veredicte, alhora que ens farà un repàs de la història d'aquest racó tan complicat del nostre món, i no tan llunyà del nostre. Com veieu, motius per veure aquesta pel·lícula no en falten.