dijous, 28 de juny del 2018

El debat de l'mmigració.

Com cada estiu, quan amb el bon temps s’accentuen les arribades massives d’immigrants, s’ha tornat a posar sobre la taula el problema de la immigració massiva des dels països del tercer món i la incapacitat pel primer de fer-hi front d'una maera justa i raonable.

S’ha dit en repetides ocasions que, ultra les accions que es puguin fer des dels països benestants per rebre els que arriben a la recerca desesperada d’unes millors condicions de vida, les proporcions del fenomen fan que la simple acollida no sigui una solució real. I que calgui afavorir realment a les economies dels països d’origen perquè allí la gent pugui viure dignament. Una solució fàcil de diagnosticar però que en les que en les condicions actuals dels sistemes polítics i econòmics d’occident sembla encara més difícil perquè la majoria de les intervencions econòmiques del món empresarial en els països del tercer món no són precisament per contribuir al seu desenvolupament propi sinó per aprofitar-se dels seus recursos naturals i humans.

Aquest vídeo d'un periodista americá, molt discutit, tracta d’explicar amb dades senzilles i gràfiques la magnitud del problema. Per a uns és una interpretació defensiva que justificaria les polítiques de bloqueig immigratori dels EEUU. Per a d'altres una visió que pot ajudar a entendre la magnitud del problema de fons i les eneormes dificultats per resoldre'l.