dijous, 11 d’octubre del 2018

Patrick Deville. La ficció sobre la no ficció.


Si us han agradat els llibres de Conrad, de Jules Verne, viatjar a països exòtics, si sou curiosos, si sou defensors de causes justes i us atrauen els personatges interessants tot i perdedors , us recomano els llibres de Patrick Deville.
Nascut al 1957 a la regió de la Loire Atlàntica, aquest francès , viatger impenitent, bon conversador, diplomat en literatura francesa comparada i filosofia, es un dels escriptors actuals que té una capacitat d’expressió  literària més captivadora i fascinant,  que he llegit en els darrers anys. 
Les seves històries, basades en fets reals, que van succeir als segles XVIII o XIX ens presenten personatges excepcionals, que van gaudir d’unes vides fóra del comú. Tant per les circumstàncies que els van envoltar com sobretot, per les seves personalitats singulars.

“Peste & Cólera”, es el primer llibre d’una  trilogia que tot i ser sobre temes completament diferents, tenen el lligam comú de les aventures reals.
“Peste i Cólera” ens descriu la vida de Alexandre Yersin, un científic suís, que va començar la seva carrera treballant amb en Louis Pasteur a finals dels segle XIX a París, però que la seva curiositat, l’esperit aventurer i afany permanent de descobriment, el van portar a acabar la seva vida al Vietnam, desprès d’haver voltat per diversos països d’Orient i Africà. Va descobrir el bacil de la pesta. Es un llibre apassionant per la humanitat i la capacitat científica del personatge i perquè  està escrit en una prosa brillant, molt àgil, sovint irònica que et desperta el somriure. La seva lectura inspira simpatia pel personatge protagonista, i admiració alhora per la seva imaginació, coneixement i capacitat científics.

El segon llibre de la trilogia es “Ecuatoria”. En aquest cas, el personatge protagonista es el  compte franco-italià Pierre Savorgnan de Brazza, fundador de Brazaville, capital del Congo.
El recorregut de Brazza, gran admirador dels aventurers i descobridors africans com, Livingstone, Stanley, Schweitzer, ens remunta a un viatge a través dels països de la selva equatoriana africana de caire conradià,  ple d’aventures i de situacions límits. La història que ens presenta Deville, remet als diferents personatges que havien fet semblants recorreguts. Les actuacions sovint poc ortodoxes que molts d’ells van protagonitzar i que van deixar petjada en molts dels llocs on van actuar. La voluntat i tossudesa del personatge protagonista  molt més enllà de la racionalitat, ens és presentada com una història coral, complexa, escrita amb l’habitual mestria i sentit de l’humor de Deville, on  es barregen els fets històrics amb històries personals i els esdeveniments mundials de l’època.

El tercer llibre es titula “Pura vida. Vida y muerte de William Walker” .Una vegada més canviem d’escenari, i ens situem a l’Amèrica Central, Costa Rica, Nicaragua, Honduras.   
El protagonista d’aquesta història es William Walker, un personatge excessiu, aventurer, que durant la seva curta vida, 36 anys, va ser fundador d’una república a Sonora, president de Nicaragua per poc temps, i finalment va morir afusellat a Honduras. Nascut als Estats Units d’Amèrica, aquest personatge il·luminat, d’idees extraordinàriament conservadores ratllant al feixisme, defensor de l’esclavisme, va ser per voluntat pròpia una espècie de Don Quixot del segle XIX. 
Deville es situa ell mateix en el lloc d’aquests personatges, les novel·les ens enreden en històries que amplien el camp de narració en tots els sentits, físics, conceptuals, saltant d’una època a l’altre i d’un personatge a un altre. El resultat son llibres que t’atrapen des del començament, que expliquen situacions i presenten personatges, que no necessàriament desperten  simpatia però si que les seves vides narrades brillantment per Deville, i els fets que es descriuen, ens atrauen de manera irresistible i ens desperten la curiositat per conèixer millor el període històric en el que es contextualitzen.
Tots tres llibres, han sigut editats per Anagrama.


Núria Pedrals