dijous, 17 de gener del 2019

Humor i altres coses


El darrer llibre de la madrilenya Elvira Lindo, '30 maneras de quitarse el sombrero' (Seix Barral), és un esplèndid recull d'articles, conferències i pròlegs i presentacions de llibres, la majoria amb dones escriptores com a tema fonamental: Atwood, Paley, Berlin, Zgustova, Fortún, Munro, Fuertes, Highsmith... Es 'colen' al llistat Pippi Langstrump i la galdosiana Tristana. Jo vull destacar aquí pel seu enorme interès i la seva força  el darrer capítol, dedicat a ella mateixa, que és sobretot una defensa absoluta de l'humor, camp en el que Lindo és una mestra, com demostren els seus llibres sobre Manolito Gafotas i els articles estiuencs de 'Tinto de verano'.

Molt humor, i molt bo, és el que trobem a les novel.les del mexicà Juan Pablo Villalobos, de qui proposo recuperar 'Te vendo un perro' (Anagrama), on una escala habitada per jubilats és testimoni de la tensió entre una rígida tutora d'un club de lectura i un incorrectíssim carnisser, amb la violència i la corrupció com a teló de fons.

No menys ni pitjor humor trobarem a la molt sorprenent 'Los asquerosos' (Blackie books)' de Santiago Lorenzo, on un jove informàtic decideix amagar-se a un poble abandonat després de ferir a un policia violent, amb l'únic suport del seu tiet, qui també és el fidel narrador de l'aventura, que es veurà condicionada per l'arribada     al poble dels urbanites de cap de setmana. Preneu nota d'aquest autor, a qui trobo molt pròxim en estil a Luis Landero.

I tampoc li falta humor a l'angoleny José Eduardo Agualusa a 'El vendedor de pasados' (Edhasa) on un home reencarnat en sargantana conviu amb un home que es dedica a fabricar passats familiars  il·lustres de persones que volen tenir una genealogia especial anys després de la descolonització portuguesa d'Angola.