dimecres, 13 de febrer del 2019

Carvalho viu


Té molt mèrit que Carlos Zanón hagi acceptat l'encàrrec d'escriure un nou lliurament de la sèrie Carvalho, creada pel grandíssim i enyoradíssim Manuel Vázquez Montalbán. I encara té més mèrit que hagi tingut èxit en aquest arriscat repte. A "Problemas de identidad" Zanón ha pres unes opcions molt inteligents per prendre distàncies: canviar la tercera persona per la primera, no respectar l'edat que ara tindria el detectiu galaico-català, reduir les referències a la cultura antifranquista... Al bell mig de les trames que s'hi barregen trobem dones de molt diverses extraccions socials afectades pel masclisme i al propi Carvalho, acompanyat per l'incombustible Biscúter i allunyat de Charo, patint mal d'amors i un altre mal mèdic ben fosc. Sí, Carvalho ha retornat i desitjo que continui.

Anagrama continua editant joies litaràries dels seus autors tradicionals i dels nous. Destaquem avui quatre. En primer lloc, 'Serotonina' de Michel Houellebecq, on la identitat masculina del personatge es veu assetjada per la pèrdua de la potència sexual, que intenta recuperar visitant els seus antics amors. Som molts els que considerem que Houellebeck salta de la incorrecció política a la trampa moral, però és innegable la qualitat de la seva prosa, sempre brillant i de lectura fàcil. 

En segon lloc, la nova novel.la de la molt original María Gaínza, una jove argentina que sap crear històries penetrants al voltant del món de l'art, en el cas de 'La luz negra' amb la falsificació com a tema central. 

Seguim amb Laurence Debray, filla de l'intelectual francès Regis Debray i biògrafa del Rei Juan Carlos I. A 'Hija de revolucionarios' salda comptes amb el seu pare explicant tant els seus temps heroics de presó per haver acompanyat al Che Guevara a la guerrilla boliviana com la seva deficitària tasca de pare. 

Finalment, Justo Navarro torna a presentar-nos al Comissari granadí Polo a 'Petit Paris',  una història d'espionatge, delinqüència i violència enmig de la invasió nazi a la capital francesa.