dimecres, 13 de març del 2019

El preu de l’amor


Anagrama ha decidit reservar l’honor del número 1000 de la seva meravellosa col·lecció “Panorama de narrativas” al veterà Julian Barnes. I no decep en absolut l’escriptor anglès amb “La única historia”, que també s’ha traduït al català a la mateixa editorial. El protagonista de la novel·la és un joveníssim enamorat d’una dona trenta anys més gran. La història comú viu moments millors i pitjors, fins i tot dramàtics, que marquen plenament la vida de tots dos fins i tot després de la fi de l’amor. No sé que tenen els grans escriptors madurs anglesos i irlandesos (Banville, McEwan, Swift, el propi Barnes...) que en els darrers anys han sabut enfrontar amb èxit el tema sempre difícil del primer amor  amb honestedat, sentiment i una enorme qualitat literària.

Fa poc vaig recomanar “Los estúpidos”, de Santiago Lorenzo, que per cert està triomfant merescudament entre els lectors. La mateixa editorial, la catalana Blackie Books, ha recuperat també “Los millones”, una obra plena d’humor i tendresa que ens recorda tant al guionista Rafael Azcona com a l’Eduardo Mendoza més gamberro. I tot a partir de la idea de que un terrorista del GRAPO a mitjans dels 80, aïllat del món, guanya una fortuna a la Primitiva i coneix a una periodista anomenada... Primitiva. Una història prèvia i una lectura feliç.

M’ha sorprès positivament la brevíssima “Chilean Electric” (Minúscula), on Nona Fernández, juga amb la història de l’electrificació de Santiago de Xile per combinar-la amb la de la seva família i la del seu país, en un joc literari arriscat i finalment guanyat.