dimecres, 26 de febrer del 2020

"Fonda a fonda a Catalunya"

Catalunya és un país amb una cultura gastronòmica molt envejable. Tant des de la perspectiva de la gastronomia popular i clàssica, com des de la perspectiva més moderna i actual. Aquest blog ens en dóna periòdicament una mostra, gràcies a les recomanacions de l'Hermínia a la Secció RADAR GASTRONÒMIC.

Dins l'àmbit de la gastronomia clàssica i popular, hi ha les fondes, anomenades també hostals, tavernes o posades, que són els establiments que des de temps antics donaven servei de menjar, i sovint de dormir als viatgers. Per aquesta raó, moltes d'aquestes fondes estaven en camins fora vila, encara que actualment, amb el creixement de les poblacions, la majoria estan ubicades dins dels nuclis urbans.

Dos professors de la Universitat de Barcelona, Josep Arqués i Enric Aulí,  un de ciències i l'altre de filosofia, han volgut conèixer millor aquest món, i han visitat 33 d'aquests establiments tradicionals, ubicats per tot el país, i ens expliquen les seves experiències en un llibre "Fonda a fonda per Catalunya. Un recorregut gastronòmic per 33 establiments tradicionals del país". Les fondes visitades estan escampades per 28 comarques diferents. Tan sols en 5 comarques han visitat 2 establiments diferents.

No cal dir que l'experiència és per llepar-se els dits. Una magnífica invitació a  anar recorrent el país i tastar els plats tradicionals que tan curosament han conservat aquests establiments.
Nosaltres hem començat la ruta per la fonda número 21, Fonda Neus, de Sant Sadurní d'Anoia. Expliquen els autors que els canelons de carn, autèntica especialitat de la casa, van ser els millors canelons que havien tastat en molt de temps. Els vam demanar i podem assegurar-vos que la recomanació és totalment encertada.
Us assegurem que entre les fondes d'aquest llibre i les recomanacions de l'Hermínia, no passarem gana!


1 comentari:

Hermínia ha dit...

Les fondes sempre han tingut una alta puntuació en temes de gastronomia.