dimarts, 25 de febrer del 2020

Els jardins del Dr.Pla i Armengol al Guinardó



El passat mes de desembre es va inaugurar al barri del Guinardó un nou parc: “Els jardins del Dr. Pla i Armengol”. Amb una superfície de 3,6 hectàrees ocupa els antics terrenys del laboratori farmacèutic INSTITUT RAVETLLAT-PLA dedicat a la fabricació de medicaments per combatre la tuberculosi primer i productes reconstituents en una segona etapa. Els produïen a base de sèrums obtinguts de la sang de cavalls i per això en aquesta finca a més de la fàbrica hi havia estables i gran quantitat d’animals.

El jardí, amb unes vistes extraordinàries sobre Barcelona, està molt ben dissenyat, amb zones d’esbarjo i jocs per nens i una àrea de horts urbans pels veïns. Ofereix una passejada deliciosa. S’hi pot accedir per la parta baixa, des de la Ronda de Guinardó, o des de dalt per  l’avinguda Verge de Montserrat.

L’empresa Ravetllat-Pla va tancar el 1980 i es mantenia la residència de la Dra. Núria Pla, continuadora de la saga familiar, que ocupava un magnífic edifici de l’arquitecte Adolf Florensa que té nombroses obres al barri Guinardó i la Font d’en Fargas.

Aquest edifici, va acollir en temps de la guerra civil la seu del Govern Vasc a l’exili. I avui és la seu de la Fundació Ramón Pla i Armengol. Allotja els antics laboratoris de la fàbrica i una magnífica col·lecció - amb més de 800 peces - de mobles espanyols del segles XVI i XVII que eren la gran passió de la propietària. La casa museu es pot visitar seguint les indicacions que trobareu a la seva pàgina web.