diumenge, 23 de febrer del 2020

La dansa dels dilluns:Els ballets russos

Els Ballets Russos va ser una important companyia de ballet creada el 1909 per Serguéi Diághilev. La fundà amb els millors ballarins del Ballet Imperial i del Teatre Mariinsky de Sant Petersburg. Va ser una companyia innovadora i avantguardista que revolucionà fortament l’estil clàssic del ballet i que produí gran quantitat de ballets que han passat a formar part del repertori bàsic de la dansa clàssica. 

Van residir a París, a Montecarlo y a Londres. Exportaren a Europa la gran vitalitat i força de l’escola russa junt amb grans talents artístics (músics com Igor Stravinsky, Éric Satie o Claude Debussy; i pintors com Pablo Picasso), crearen nombrosos ballets que han marcat un punt clau en la història de la dansa. El principal coreògraf fou Michel Fokine i el principal ballarí, Vaslav Nijinsky. S’acabà el 1929 amb la mort de Diàghilev.

Avui veurem una peça d’un dels seus espectacles emblemàtics: "Les sylphides", una coreografia de Fokine amb música de Chopin que es va estrenar el 1909 i que interpreta la Companyía de l’English National Ballet

Aquest ballet recorda el passat romàntic del ballet clàssic característic de peces com Giselle o el Grand Pas de Quatre. Però aquest fou el primer ballet sense argument, on predominen la interpretació i la relació entre els solistes i el cos de ball.