dijous, 11 de juny del 2020

Carta per una mare analfabeta



Una de les grans novetats literàries de l'any és 'En aquest món per un moment som grandiosos' (Anagrama en català i en castellà) del molt jove poeta nord-americà d'origen vietnamita Ocean Vuong. Es tracta d'una brillant narració autobiogràfica d'una vida marcada per la migració, l'abandó, la pobresa, el bulling, una relació molt especial amb l'àvia,  la iniciació a l'homosexualitat i l'amor a la literatura. I és sobretot una carta a la mare de l'autor, en la confianca de que al no saber llegir sols podrà conèixer les dures veritats que hi apareixen en una reencarnació. Una meravella de llibre.

La barcelonina i també poetessa Eva Baltasar, després de la seva exitosa estrena com a novel.lista amb 'Permagel', presenta ara 'Boulder'  (Club Editor i Literatura Random House), una història d'amor i desamor, de sexe i del mal que ens podem fer que ens porta en vaixell des del Cono Sud a Escandinàvia i que confirma la força i l'originalitat de l'autora.

Reconec que els llibres recomanats als  dos primers paràgrafs són poc indicats per sobreviure a les crisis que comporta el confinament. Tampoc són precisament divertides les altres tres que recomano aquest mes, però el seu gènere, que és el negre, sembla que està triomfant en aquests mesos estranys. Es tracta de 'Dos hermanas' (Alfaguara) del francès David Forenkinos, que narra un canvi psocològic més que tèrbol en una dona que es queda sola i cerca refugi en la seva germana i la seva família; 'Las invitadas secretas' (RBA), de Benjamin Black, pseudònim de John Banville, també amb dos germanes, en aquest cas de la família real britànica i en greu risc físic durant la Segona Guerra Mundial;   i 'La Red Púrpura' (Alfaguara), pseudònim de no sabem qui i segona part de la trilogia, amb molta sang i fetge, que va començar amb 'La novia gitana'. Prometo ser menys amarg el mes vinent.