diumenge, 14 de juny del 2020

La dansa dels dilluns



Tamara Rojo, és una ballarina espanyola que nasqué el 1974 al Canadà; es formà a l’Escola de Victor Ullate i ballà amb la seva companyia a Madrid. Posteriorment fou contractada pel Ballet d’Escòcia i després seguí la seva carrera com a ballarina principal de l’English National Ballet de Londres, del qual després n’ha sigut la directora artística, i del Royal Ballet de Londres.
Avui la veurem ballar els Cinc valsos de Brahms a la manera d’Isadora Duncan, en una coreografía de Frederick Ashton que va estrenar amb el Royal ballet de Londres el 1975.

Isadora Duncan fou una ballarina revolucionaria, la primera que plantejà noves possibilitats en un món dominat per la dansa clàssica. Buscà el moviment de la natura, en les ones del mar o els arbres i va fer un retrocés en la cultura antiga grega, en la seva llibertat de moviment i de pensament. Es va desfer de la roba típicament clàssica per sortir a ballar amb unes robes semblants a les túniques gregues, molt senzilles, molt lleugeres, i el més important: descalça. Treballava amb la improvisació i no amb una estructura rígida de passos, el ball per ella havia de ser una prolongació dels moviments naturals del cos, la dansa posava a l’individu en comunicació harmònica amb la natura.