dimecres, 21 de juliol del 2021

La motxilla dels llibres


Aquest estiu podem carregar la motxilla que Vueling ens deixa posar sota el seient amb uns quants bons llibres. Jo us suggereixo començar per la molt exitosa novel·la de la nord-irlandesa Maggie O'Farrell 'Hamnet' (L'altra editorial/Libros del Asteroide), una ficció basada en trets reals de la vida de Shakespeare i la seva família. La mort als onze anys de l'únic fill varó del dramaturg, Hamnet, potser va inspirar-lo en el títol i part de la trama de la seva obra 'Hamlet'. Però el que més importa en aquest llibre és la vivència de la mare del nen, abatuda per la seva pèrdua. El més memorable de 'Hamnet' és precisament l'efecte devastador d'aquesta mort.

 El peruà resident a Barcelona Santiago Roncagliolo torna a lliurar un llibre amb base històrica a 'Y líbranos del mal' (Seix Barral), on un jove nord-americà ha d'enfrontar-se amb la història real de la joventut del seu pare a Lima. Les pràctiques d'una secta catòl.lica equivalent als Legionaris de Crist hi van apareixent i el protagonista xocarà amb una realitat amarga que posarà a prova les seves relacions familiars.

 La danesa Anne Cathrine Bomann ens mostra a 'Agathe' (Anagrama en català i castellà), un llibre breu i subtil, els resultats de l'acceptació per part d'un psiquiatre a punt de jubilar-se d una darrera client. Si hi sumem la mort del marit de la secretària del psiquiatre, acabem trobant una crisi triangular, que traspassa al lector uns quants interrogants. I també genera preguntes 'Los días perfectos' (Libros del Asteroide), de Jacobo Bergareche, on l'autor combina l'estudi de les cartes de Faulkner a una amant amb la carta  que a la primera part del llibre escriu a la seva pròpia amant, en un exercici brillant que decau -i no sols literàriament- a la segona part, que és una segona carta, aquest cop a la seva dona.

 El col.lectiu italià que firma els seus llibres com a Wu Jing s'atreveix a 'Proletkult' (Tigre de paper i Anagrama) a barrejar la història de la revolució rusa i dels primers anys de la URSS amb la ciència ficció a partir d'un personatge real, el científic, revolucionari i escriptor Aleksandr Bogdànov. El resultat és un bon llibre, original, honest i sorprenent fins al final.

 Acabo amb tres propostes més arriscades que les que acostumo a oferir en aquest post   mensual de llibres. Són tres obres de gran qualitat però que entenc que no agradin a bona part dels lectors. Començo per 'La vida pequeña' (Anagrama), una mena de dietari escrit en bona part en temps pandèmics on el gran escriptor sorià José Ángel González Sainz reflexiona sobre els temps que ens toca viure, marcats per la presa, el soroll, la immediatesa, el poder de les xarxes i la progressiva pèrdua de valors. Mereix una lectura estiuenca lenta i aïllada de les preocupacions que condicionen la nostra vida diària. Les altres dues obres són sengles reedicions d'autors llatinoamericans a editorials modestes. Les recomanaré de forma similar: si t'agradaven els llibres més enigmàtics  de Carlos Fuentes, llegeix 'La cresta de Ilión' (Tránsito), de la mexicana Cristina Rivera Garza; i si recordes amb admiració 'El beso de la mujer araña', de l'argentí Manuel Puig, prova amb 'Tengo miedo torero' (Las afueras) del xilè, ja desaparegut, Pedro Lemebel. 

 Bon agost, amics del blog del Cortina!  Ens llegim el pròxim curs!