divendres, 9 de desembre del 2022

Futbol al desert 3

La vella Europa, bressol de civilitzacions i epicentre de la cultura occidental, també ha estat l’origen de més d’un esport. El futbol, te identificats els seus primers codis reglamentaris a les illes britàniques. Les Regles de Cambridge van unificar per primera vegada les normes per la seva practica, reben també algunes influencies del italià calcio fiorentino.

La hegemonia que durant més d’un segle ha mantingut arreu del planeta el futbol europeu, amb permís del futbol sud americà, s’ha diluït enguany a Qatar. Itàlia, eliminada a les prèvies, no ha competit al mundial. Bèlgica, Dinamarca i Alemanya han estat eliminades a la primera fase de la competició i Espanya a la ronda d’octaus de final.

Al altre costat de la balança, seleccions d’altres continents com Austràlia, Japó, Corea del Sud i Senegal han emergit entre les setze millors de la competició. Marroc s’ha colat als quarts de final. Camerun ha estat la primera selecció africana a vèncer Brasil, i Aràbia Saudita va sorprendre guanyant l’Argentina, victòria premiada pel príncep saudita amb un Rolls Royce valorat prop de 500 mil euros per cada jugador, segons la CNN.

Entretant a Qatar s’ha viscut un fet encara més històric. Per primera vegada a un mundial de futbol masculí, tres dones han dirigit un partit; l’àrbitre principal i les dues assistents ho van fer al Costa Rica-Alemanya. Un fet destacable, a un país on la FIFA podria haver fet molts més gestos per recuperar els drets a favor de les seves dones i que no estan vigents.

I en relació a altres drets inexistents a Qatar, hem conegut les amenaces de la FIFA a algunes seleccions que volien lluir el braçal reivindicatiu One Love, a favor de la comunitat LGTBI, i que van acabar desistint. Entre elles Alemanya, que tot i les amenaces, els seus jugadors van mostrar la seva protesta a la fotografia oficial del primer partit, tapant-se la boca. Un gest que no va agradar a Qatar i que a la seva televisió el van repetir uns tertulians esportius en senyal de burla, quan Alemanya va ser eliminada.

El mundial ja es a la seva fase decisiva i pel camí van quedant il·lusions futbolístiques. Les dels afeccionats espanyols es van quedar a onze metres de la porteria rival, a una tanda de penals on van fallar els tres primers. 



1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt bon análisis Ángel, jo simplement resaltaría la illusio amb la que juguen els paisos que has esmentat i la desilusió tambe dels equips nombrats entre ells Espanya que va fallar els tres pénalts, pero pot ser, el tema va de mes lluny i de la millor lliga del mon, estem en una crisis absoluta, nomes cal veure equips com el Barça, At. Madrid, Sevilla, etc nomes es salva, encara que no ens agradi el Real Madrid. Diuen que tal com juga cada nacio o jugador es un reflexe del país o de la persona i hem pogut comprovar una vegada mes que les illusions no venen d’Europa.
Salut ¡
Xavier Perna