dimarts, 3 de juny del 2014

"El invitado amargo" de V.Molina Foix i L.Cremades

Vicente Molina Foix és un escriptor conegut per molts com a novelista i, també, com a poeta, assagista i dramaturg. Nascut a Elx al 1946, va passar els finals dels 70 donant classes a Oxford. Al seu retorn, va compartir la vida cultural madrilenya amb Villena, Savater, Marías i altres conegurs intelectuals. Capítol apart mereix la seva afiliació poètica i personal al Premi Nobel Vicente Aleixandre i al gan narrador que va ser Juan Benet. Al 82, va iniciar una relació de parella amb el joveníssim poeta Luis Cremades (1962), també alacantí.
 Els dos anys del seu amor i els que van seguir de distanciament són precisament el material a partir del qual tots dos han escrit "El invitado amargo" (Anagrama). El mètode és senzill d'explicar: cadascú d'ells escriu per separat texts breus sobre moments de la seva relació. Sobten positivament algunes coses. En primer lloc, una coincidència gairebé absoluta en els fets relatats, tot i els anys transcorreguts i la clara diversitat de perspectives. En segon lloc, la qualitat dels apartats a càrrec de Cremades, un home amb un escàs bagatge d'obra publicada, tota ella poètica i periodística. No trobo una gran diferència literària entre uns i altres textos i això diu molt en favor de Cremades. I, en tercer lloc, un esforç compartit d'honestedat, especialment digne d'agrair en les darreres aportacions de Molina.
 Més enllà de l'interès de seguir una història d'amor i desamor on destaca finalment l'amargor present al títol del llibre, els lletraferits podem saber més de la vida cultural al Madrid dels anys del canvi polític  i la Movida, amb alguns trets tant de la riquesa cultural del moment com de les misèries de casta d'alguns.

Ricard Fernàndez



2 comentaris:

Clara ha dit...

Ricard, ets una mina! Aquest llibre també té molt bona pinta. De moment, seguint les teves recomanacions ja he llegit una novel·la Martínez de Pisón (El día de mañana). Gràcies!

Jandrojamón ha dit...

Me parece significativo el desconocimiento acerca de Luis Cremades. Autor exiguo y, sin embargo, ampliamente respetado por otros autores: "Si alguna vez, por fin, te decidieras a escribir y tuvieras que enfrentarte a la dolorosa soledad de evaluar la calidad de lo que escribes,busca ayuda en Luis, ponte en sus manos. Escucha sus puntos de vista, siempre conseguirán ir más allá de lo que tú has llegado. Actúa en consecuencia con humildad, y si lo que tienes entre manos, verdaderamente, merece la pena, tu escrito verá la luz con garantías de éxito". Esta recomendación me la hizo Leopoldo Alas en algún momento entre Agosto del 2000 y Enero del 2001