dimecres, 18 de febrer del 2015

Itinerari Ramon Casas: de Vinçon al Museu de Valls.

Febrer ens regala dies assoleiats que conviden a passejar. Poden ser passejades urbanes, relativament curtes, pels espais centrals de la ciutat. Poden ser també més llargues, d’un dissabte o diumenge, per sortir fins algun punt més calm de la nostra geografia a estirar les cames, respirar amb llibertat, fer un bon àpat i deixar-nos sorprendre per quelcom d’inesperat.
Us proposo un itinerari de la ma de Ramon Casas que permeti d’aplegar les dues menes de passeig. L’ordre el fixarà la conveniència de cadascú, però a l’hora de proposar-vos-ho, deixeu-me començar-lo pel passeig de Gràcia, concretament per la botiga Vinçon on en l’espai d’exposicions que va ser taller de Casas podreu contemplar una obra recent de Francesc Artigau, esplèndida tan per la seva bellesa com per les seves dimensions. 

                                                               Foto: J.M.Cortina
S’exposa sota el nom El taller d’Artigau en l’estudi de Ramon Casas. Bàrbara Marchi li ha dedicat un comentari crític complet i encertat a la Revista digital El Núvol que em sembla una immillorable preparació per la visita. Aquí teniu l’enllaç.

El  segon component de l’itinerari ja requereix posar-se a la carretera o anar a l’estació del tren. Es tracta de la molt bonica exposició de cartells de Ramon Casas, pertanyents a la col·lecció Marc Martí, que té lloc fins el diumenge 1 de març al Museu de Valls. Aquest equipament es troba al cap damunt del passeig dels Caputxins, al costat de l’església de la Mare de Déu del Lladó i davant de la primera Biblioteca Popular que va fer la Mancomunitat per iniciativa d’Eugeni d’Ors.
Molts dels museus comarcals i locals de la xarxa de museus de Catalunya tenen un considerable interès tant per les col·leccions pròpies, basades en donacions, com per les exposicions que s’hi presenten. Aquest interès té una gran potencialitat si el MNAC va consolidant i augmentant el suport que els hi pot donar, facilitant la producció d’exposicions, que podrien viatjar per la xarxa, o cedint-los obres en dipòsit per millorar les col·leccions i permetent la contemplació pública de moltes obres de valor que solen romandre als magatzems de Montjuïc.
No cal dir que si teniu algun conegut pels camps de Tarragona i us convida a fer una calçotada familiar val la pena aprofitar l’avinentesa. Com la meva família materna ve de Valls, per a mi els calçots han estat sempre una menja deliciosa i casolanament campestre. Abans de la industrialització d’aquest memorable invent de la pagesia vallenca, la segona quinzena de febrer era una època perfecte per menjar-los. Em consta que a Valls hi ha molts pagesos que els cultiven bé i fins i tot certifiquen l’origen del calçot. Pel que fa als restaurants, el blog disposa dels savis consells d’ Hermínia Pujol i això em permet de rentar-me’n les mans (mai tan ben dit, com en aquest cas), tot i que no sé si ella voldrà endinsar-se per aquest terrenys. Mai és com a casa, però, no dubteu que hi ha llocs que ho fan molt bé. Si l’encerteu, quin plaer aquest un àpat dolçament pantagruèlic després d’haver contemplat les dolceses de les noies dels cartells de Casas, de les quals aquí us en presentem una escollida i irresistible mostra per temptar-vos o consolar-vos. Clickeu sobre la foto i s’obrirà la nostra exposició particular.