dijous, 17 de desembre del 2015

"El puente de los espías"

"El puente de los espías" és una esplèndida pel·lícula d'intriga i espies, dirigida per Steven Spielberg, sota guió dels germans Cohen, i interpretada per Tom Hanks, Mark Rylance i Amy Ryan.
Spielberg reprèn aquí la seva línia de pel·lícules basades en fets històrics de l'època de la segona guerra mundial (La lista de Schindler, Salvad al soldado Ryan). En aquesta ocasió la pel·lícula fa referència a l'època de la guerra freda. Spielberg va explicar que de jove, a casa seva, els seus pares explicaven l'animositat existent en aquella època entre les societats americana i soviètica.
La pel·lícula comporta una gran recreació de l'època, amb la tensió psicològica i desconfiança entre dos móns que necessitaven un enemic per justificar les seves pròpies mancances.
Aquí, però, l'espia rus i el seu contrapunt - advocat -  nord-americà són "persones normals" que sembla estrany que haguessin pogut sortir en unes societats  tant desequilibrades. Persones normals que amb la seva honestedat i força van teixir una història que us atraparà, tant per la riquesa del seu guió, que planteja situacions de valentia i integritat moral, com per l'ofici i art amb què ha estat rodada.
Gran direcció de Steven Spielberg. En la seva línia habitual, introdueix la perspectiva humana en la història. Tot i que en alguns matisos se li escapa la visió americana del món, els dos personatges principals són pintats humanament per sobre de les seves respectives nacionalitats.
Igualment esplèndida és la interpretació de Tom Hanks, que recorda el James Stewart de les millors obres.

La pel·lícula és, certament, una pel·lícula d'entreteniment, però també ens fa plantejar-nos preguntes: Perquè les "petites persones normals" no interpreten els principals papers de la "gran història", i deixen a les "grans persones idiotes" que portin el món a aquestes situacions de calamitat i bestiesa moral que contínuament estem veient ?. No us la perdeu.

Jordi Castells



4 comentaris:

Colomiki ha dit...

Hi anirem. Ja en tenia ganes, però ara encara més.

perefontroca ha dit...

Perquè les "petites persones normals" no tenen el desig de voler salvar el món, els hi sembla que està fora del seu abast i les "grans persones idiotes" són prou idiotes per pensar que la seva megalomania podrà amb tot.
Llàstima que no hi hagi una manera de poder triar entre unes i altres!
Gràcies pel comentari, hi aniré.

Hermínia ha dit...

Certament Pere. Absolutament recomenada. El cert, però, és que el paper del protagonista a la història és absolutament gran. Per altra banda, la frase que repeteix l'antagonista, lluny de ser derrotista comporta una gran fortalesa humana.

Josep M.Cortina ha dit...

Basada en uns fets reals interpretats a l'americana però amb el mestratge cinematogràfic de Spielberg. Una bona recomanació.