dijous, 9 de març del 2017

El molí paperer de Capellades

El paper és molt present a les nostres vides. Tots tenim sovint un llibre, diari o revista a les nostres mans, que ens informa, ensenya o entreté; però també té moltes altres funcions que es fa llarg d'esmentar : L'hem utilitzat per escriure cartes de salutació o d'amor, a vegades és present a les nostres taules acompanyant-nos en els àpats, l'utilitzem per a funcions higièniques, per embolicar regals, per enrotllar el tabac, hi ha qui gaudeix infinitat d'hores amb la papiroflèxia, en les seves formes més dures i resistents, l'usem per a embalar i protegir tot tipus de productes. Els actors sovint parlen del seu paper en una obra perquè quan l'estudien tenen el text escrit en suport paper i l'han d'estudiar ... .
Per aquest motiu, i en un moment en que encara que l'accés al paper és fàcil i econòmic, alhora va desapareixent poc a poc de les nostres vides quan, per exemple,  en lloc de cartes enviem missatges per correu electrònic i podem llegir llibres o diaris  electrònics per Internet, és divertit i interessant informar-nos i reflexionar sobre la seva història. I per fer-ho és molt recomanable una visita al Molí paperer de Capellades.


Ubicat en ple centre de la vila de Capellades, a la riba d'un rec que li donava l'energia per funcionar, el museu ens recorda la història mil·lenària del paper alhora que ens mostra les formes artesanals en què es basava no fa massa temps la seva fabricació.
I és que en un molí paperer hi treballaven 30 persones entre dones, homes i aprenents, les quals produïen diàriament 9 raimes de paper (4.500 fulls), amb una munió de màquines i instruments especialitzats. En el molí podreu veure i tocar com s'ho feia aquest equip de gent per fer aquesta feina, des de la recollida, tria i preparació de la matèria prima (draps vells blancs de lli o cànem, i més tard els de cotó, fins al començament del segle XX, en què l'aparició de les fibres sintètiques obligà definitivament a deixar d'utilitzar els draps com a matèria primera), al seu posterior tractament amb l'ajut de màquines mogudes hidràulicament o per la força humana fins aconseguir finalment els fulls de paper que s'estenien a l'assecador per obtenir les raimes de paper que es tallaven a les vores perquè tinguessin la forma desitjada.
Però a més de transportar-vos a una veritable instal·lació de producció de paper de fa uns pocs segles, el museu us exposarà la història més antiga del paper, des de la seva aparició a la Xina el segle II o a la península Ibèrica al segle X amb la proliferació de molins paperers a diverses ubicacions de Catalunya on la disposició d'energia hidràulica ho feia viable. I, a l'altra banda temporal, el museu es exposarà també com la disposició de paper ha fet aparèixer una diversitat de tècniques modernes d'impressió, primer amb la impremta de tipus variables de Gutemberg, i després amb tècniques tan variades com la xilografia, tipografia, calcografia, litografia, offset o la impressió digital.

Com veieu, l'escapada a Capellades és molt recomanable per assabentar-nos de forces coses interessants i passar una estona agradable al voltant d'una cosa tant senzilla com és un full de paper.