dimecres, 27 de desembre del 2017

La Perla del Nadal

En Josep Lladonosa i Jaume Fàbrega, dos erudits del tema, van escriure sobre les tradicions gastronòmiques del Nadal: “Àpats de Nadal a Catalunya n’hi ha dos: el dinar de Nadal i el de Sant Esteve; la Nit de Nadal se sol sopar com qualsevol dia. I les nits dels dos dies següents amb prou feines se soparà res perquè el dinar haurà estat copiós. Aquella abundància s’ha mantingut en el costum encara que hagin desaparegut algunes de les seves raons, com la gran necessitat d’aportació calòrica de temps enrere que avui en dia ja no es requereix per la majoria de les feines. Tampoc no fem l’exercici d’abans. Tanmateix, per Nadal, l’hàbit de menjar molt segueix molt present perquè continua fent festa”. 

Per Nadal la tradició mana sopa de galets de primer i rostit d’au de segon, per postres torrons i neules, tot regat amb cava. Per Sant Esteve, el pla estrella són els canelons. Quan al peix i al marisc, sembla ser que es tracta d’una influencia madrilenya. També és importada de Castella la moda del rostit sec, al forn; el rostit català és humit, a la cassola, per sucar-hi pa.

La majoria d’aquests plats tenen origen medieval, a excepció del canelons introduïts per cuiners italians a la Barcelona del XIX. Les neules estan documentades en un dinar ofert a Jaume I el 1267, els torrons van ser introduïts pel àrabs a través de la Comunitat Valenciana, en tenim la primera referència a Catalunya en el Llibre del Coch, del segle XVI, que reuneix tots els plats procedents dels territoris de la Corona d’Aragó.

I per poder gaudir de tots ells, us recomano un restaurant de cuina tradicional catalana, La Perla, al Poble Sec. El nom li fa honor, perquè és un petit tresor lluny del brogit del centre de la ciutat, on es conserva la tradició de diverses generacions dedicades a l’hostaleria. Aposta per productes ecològics de qualitat i per una cocció lenta dels seus plats de cullera. Ara que n’és temps, no deixeu de provar les carxofes a la brasa i també algun dels seus arrossos, que es poden demanar només per un comensal, i, és clar, els seus canelons de foie, cent per cent artesans.

Que tingueu un Bon Nadal i un gustós Sant Esteve.


Restaurant La Perla
Passeig de l’exposició, 62
08004 Barcelona
Tel. 933292052

1 comentari:

Anònim ha dit...

D'acord en tot, unicament que aquests apats Nadalencs sempre els hem acompayat amb Xampany, nom sonor, alegre i festiu, i deixem la nova denominació anodina i provinciana per l'etiquetatge o com havia estat sempre , la dependencia on fermenta l'escumós.
Salutacions i Bones Festes