En Josep Lladonosa i Jaume Fàbrega, dos erudits del tema,
van escriure sobre les tradicions gastronòmiques del Nadal: “Àpats de Nadal a Catalunya
n’hi ha dos: el dinar de Nadal i el de Sant Esteve; la Nit de Nadal se sol
sopar com qualsevol dia. I les nits dels dos dies següents amb prou feines se
soparà res perquè el dinar haurà estat copiós. Aquella abundància s’ha
mantingut en el costum encara que hagin desaparegut algunes de les seves raons,
com la gran necessitat d’aportació calòrica de temps enrere que avui en
dia ja no es requereix per la majoria de les feines. Tampoc no fem l’exercici
d’abans. Tanmateix, per Nadal, l’hàbit de menjar molt segueix molt present
perquè continua fent festa”.
Per
Nadal la tradició mana sopa de galets de primer i rostit d’au de segon, per
postres torrons i neules, tot regat amb cava. Per Sant Esteve, el pla estrella
són els canelons. Quan al peix i al marisc, sembla ser que es tracta d’una
influencia madrilenya. També és importada de Castella la moda del rostit sec,
al forn; el rostit català és humit, a la cassola, per sucar-hi pa.
La
majoria d’aquests plats tenen origen medieval, a excepció del canelons
introduïts per cuiners italians a la Barcelona del XIX. Les neules estan
documentades en un dinar ofert a Jaume I el 1267, els torrons van ser
introduïts pel àrabs a través de la Comunitat Valenciana, en tenim la primera
referència a Catalunya en el Llibre del Coch, del segle XVI, que reuneix tots
els plats procedents dels territoris de la Corona d’Aragó.
I
per poder gaudir de tots ells, us recomano un restaurant de cuina tradicional
catalana, La Perla, al Poble Sec. El
nom li fa honor, perquè és un petit tresor lluny del brogit del centre de la
ciutat, on es conserva la tradició de diverses generacions dedicades a l’hostaleria.
Aposta per productes ecològics de qualitat i per una cocció lenta dels seus
plats de cullera. Ara que n’és temps, no deixeu de provar les carxofes a la
brasa i també algun dels seus arrossos, que es poden demanar només per un
comensal, i, és clar, els seus canelons de foie, cent per cent artesans.
Restaurant
La Perla
Passeig
de l’exposició, 62
08004
Barcelona
Tel.
933292052
1 comentari:
D'acord en tot, unicament que aquests apats Nadalencs sempre els hem acompayat amb Xampany, nom sonor, alegre i festiu, i deixem la nova denominació anodina i provinciana per l'etiquetatge o com havia estat sempre , la dependencia on fermenta l'escumós.
Salutacions i Bones Festes
Publica un comentari a l'entrada