dimarts, 18 de setembre del 2018

Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar.



Antoni Benaiges i els seus alumnes

Al Museu Marítim de Barcelona, a l’extraordinari edifici gòtic de les antigues Dressanes, es presenta “El mestre que va prometre el mar” una petita exposició que és una gran meravella.
Es tracta de la història d’Antoni Benaiges, un mestre de la República, fill de Mont-Roig del Camp, que els anys trenta va ser destinat a  Bañuelos de Bureba,  un petit poblet de la província de Burgos.
Allí, en una escola sense aigua, llum ni mitjans de cap mena, va ensenyar als nens i les nenes  del poble aplicant l’innovador sistema pedagògic de Freinet. La metodologia de treball consistia en editar a l’escola unes petites publicacions o 'quaderns' a partir dels dibuixos i els textos lliures que feien els nens i nenes, i que eren un reflex de la seva manera de viure i d’entendre el món: sobre la família, les amistats, la població, els paisatges, les festes, les excursions, els viatges, els jocs, el folklore... Fins que el 1936 els assassins feixistes el varen anar a cercar, torturar i finalment executar i enterrar en una de tantes foses comunes.
Un dels treballs que va proposar als nois va ser escriure unes breus redaccions sobre com pensaven que devia ser el mar, un mar que naturalment cap d’ells  havia vist mai i que els va prometre que  un dia visitarien plegats. Aquest texts  varen ser majoritàriament destruïts pels nacionals; sortosament, però, se n’han conservat alguns exemplars gràcies als que va guardar la família.
L’exposició s’estructura a partir d’aquest texts i explica sintèticament, però de forma molt entenedora i profundament emotiva, la peripècia d’aquest mestre exemplar, la tasca educativa que va emprendre la República i la brutal repressió que va patir.

    Marga                                  Foto J.M.Cortina

S’han enregistrat, en la veu d’alumnes de l’escola Orlandai, dotze d’aquests relats que es poden escoltar a través d’uns auriculars instal·lats en les closques d’uns grans caragols de mar mentre se sent de fons la remor de les onades i es contempla en un gran panell un paisatge marí.

No us perdeu aquesta petita però gran exposició.

1 comentari:

Sergi Bernal ha dit...

Amic, soc el comissari de l'exposició,

mercès per la reflexió,

més info a:

https://desenterrant.blogspot.com/

Sergi bernal