dissabte, 12 de gener del 2019

Un asunto de família


Pel·lícula alhora deliciosa i dura.
Deliciosa perquè presenta un grup humà en el que les emocions positives estan a flor de pell. El títol traduït de la pel·lícula parla de "família", però el títol original és "The shoplifters - Lladres de botigues". Pot un grup humà sense massa llaços de sang ser una família, o la família és l'aixopluc en què tots ens refugiem per sentir-nos humans ?
Deliciosa perquè està rodada amb l'ofici, poesia, atenció al detall i parsimònia de Hirozaku Koreeda, de qui vam ressenyar en aquest blog "Nuestra hermana pequeña".
Deliciosa perquè ens permet veure per darrera vegada, magnífica com sempre, Kirin Kiki (Una pastelería en Tokio), morta el darrer setembre, que ha estat al peu del canó de la càmera fins els darrers moments malgrat greus problemes de salut.
Dura perquè es fa difícil entendre com un grup humà així es veu obligat a marginalitzar-se en una societat rica i pretesament humanista (en el sentit oriental d'aquesta paraula) com la japonesa.
Dura perquè es fa difícil entendre com aquesta societat s'empassa i digereix amb fredor les situacions difícils que viuen els seus grups marginals.
Que la duresa no us espanti. La suma és clarament positiva, i així ho han reconegut a Cannes on li han donat la Palma d'Or.