dijous, 18 de març del 2021

Breu Història del Jazz X

X  Billie Holiday.


Per molts aficionats, Billie Holiday és la millor cantant de jazz de tots els temps. La seva vida va ser un autèntic drama. Filla de pares músics adolescents va ser abandonada de petita, violada al 12 anys i per sobreviure es va haver de prostituir una temporada. Dotada d`una veu prodigiosa  i una bellesa esplèndida, als quinze anys ja cantava als clubs nocturns de Nova York. Benny Goodman la va descobrir i li va donar la primera oportunitat a la seva orquestra. A partir d'aquell moment, l'èxit de Billie Holiday, fins i tot entre els blancs, va ser considerable.

 

         Billie Holiday

A finals dels anys 30, Billie va establir una unió musical i possiblement alguna cosa  més, amb Lester Young. Les gravacions que van fer plegats acompanyats pel conjunt del pianista Teddy Wilson han passat a la història com “This year’s kisses” .  El so suau i sintètic de Young es converteix en un complement de la seva veu i el resultat és fascinant. 

Billie Holiday no va tenir gaire sort amb els homes, alguns la van maltractar i es va fer addicte a les drogues, la qual cosa va afectar a la seva veu. Quan ja era quasi una despulla, l`any 1957, poc abans de morir, va gravar amb els millors solistes de la època  "Fine and mellow", un tema que es com un resum de la seva vida. No deixeu d'escoltar lo. L`acompanyen els quatre del millors saxofonistes de moment, entre ells, com no Lester Young i Coleman Hawkins, amb uns solos magnífics.  I de propina "But not for me" gravada també el 1957.